Hoe het allemaal begon

Elk product, elk bedrijf, elke school heeft een verhaal. Een verhaal over een goed idee dat werd omgetoverd tot een missie en visie. Een verhaal waar enthousiasme, risico’s, creativiteit en doorzettingsvermogen centraal staan. Een verhaal vol hoop voor een mooiere toekomst. Dit is het verhaal van Dutch Club Online.

Van jongs af aan ben ik gewend om te schakelen tussen twee talen. Mijn ouders hebben nooit bewust gekozen voor een Friese opvoeding, dit was gewoon vanzelfsprekend. Thuis werd er Fries gesproken en op school (grotendeels) Nederlands. Het was dan ook geen verrassing dat ik naast mijn pabo diploma het ‘Foech Frysk’ wilde behalen, waarmee ik bevoegd ben om Friese les te geven. Na mijn afstuderen raakte ik nauw betrokken bij een drietalige basisschool in Friesland, waar systematisch in drie talen: Nederlands, Fries en Engels les werd gegeven.

Nadat ik enkele jaren in Friesland had gewerkt ging ik aan de slag als leerkracht-directeur op verschillende Nederlandse scholen in het buitenland. Hier kwam ik opnieuw in aanraking met meertalige gezinnen, maar dit keer met een opvallend verschil.

De Nederlandse taal was binnen het gezin namelijk (eerder regel dan uitzondering) de minderheidstaal. Tijdens de intakegesprekken voor de Nederlandse lessen, was dan ook de meest voorkomende motivatie ‘het stimuleren van het Nederlandse taalgebruik’. Met andere woorden uitbreiden van de woordenschat en het leren van de juiste zinsstructuren.

Aangezien ik er stellig van overtuigd ben dat je een taal het beste leert op een natuurlijke (spontane) manier, waarbij je plezier hebt en praat over dingen die je leuk vindt, heb ik er elke les een feestje van proberen te maken. Al springend de werkwoorden vervoegen, al dansend nieuwe woordenschat woorden oefenen en al rennend over het schoolplein op zoek naar letters om nieuwe woorden te maken. Hoe droog de stof soms ook was, plezier stond centraal in mijn Nederlandse taal- en cultuurlessen. Het gaat er namelijk niet om wát je aangeboden krijgt, maar hoe je dit geleerde uiteindelijk toe kunt passen.

Onderschat nooit de kracht van plezier!

Niet alleen ik, ook de ouders zagen dat hun kinderen met plezier naar de Nederlandse les gingen en zij wilden meer van hetzelfde, maar dan anders…

Er was een grote behoefte om het Nederlandse taalaanbod van hun kinderen gedurende de week te vergroten, met daarbij het vriendelijke verzoek of dit toch vooral op dezelfde leuke (niet-schoolse) manier kon.

Zo ontstonden er op verschillende leslocaties waar ik werkte fascinerende (buitenschoolse!) activiteiten.

In China leerde een groepje kinderen met behulp van experimenten, in een periode van 8 weken, over de ruimte en ging groep 8 op speurtocht met schatkaart en al door Shanghai. In Madrid toverden we een lokaal om tot filmstudie, waarbij de kinderen de leiding hadden om de taken te verdelen, het script te schrijven met als resultaat een geweldige videoclip.

In Costa Rica organiseerde ik samen met mijn man (ex-paracommando) een survival weekend in de jungle. Bepakt en bezakt (tent, slaapzak en voldoende eten/drinken) liepen we met een enthousiaste groep 7/8 door de wildernis op zoek naar een plek om te overnachten, een kampvuur te maken en vissen te vangen.

In Jakarta heb ik met een groep van 20 kinderen (in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar) met behulp van ‘storytelling’ een reis door Nederland en België gemaakt, waarbij we de meest unieke bezienswaardigheden van elke provincie ontdekten. Niet lang daarna ontwierpen 15 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar het vervoersmiddel van de toekomst. Er werd een marketing strategie geschreven en een indrukwekkende reclameboodschap bedacht en gefilmd. Het jaar erna creëerden 16 kinderen (8 t/m 12 jaar) een theaterproductie, voorzien van zelfgeschreven teksten, muziek, dans en aankleding. In Bulgarije heb ik met een klein groepje (5-jarigen) gewerkt rondom het thema water. Aan de hand van proefjes is er van alles geleerd over water: in je lijf, je huis en op de aarde. Na 8 weken sloten we deze activiteit af op de lokale ijsbaan.

Na het zien van al die enthousiaste kinderen en de ontelbare positieve reacties van ouders op leslocaties overal ter wereld begon er iets te kriebelen. En toen wij ook in Bulgarije aan het online onderwijs moesten geloven, viel alles plotseling op zijn plaats. 

Wat nu als ik…

…een plek kon creëren waar kinderen, onafhankelijk van hun locatie, op een natuurlijke manier bezig kunnen zijn met de Nederlandse taal. Waar kinderen de keuze hebben uit een ruim en gevarieerd aanbod aan activiteiten en vervolgens in contact komen met leeftijdsgenootjes wereldwijd die dezelfde interesse hebben. Een plek waar kinderen leren door nadoen, meedoen en samendoen, onder begeleiding van enthousiaste en ervaren leerkrachten.

De benadering van taal als middel en niet als doel

En zo ontstond vanuit de gezamenlijke behoefte (van ouders, kinderen en ik als leerkracht) Dutch Club Online waar kinderen op een natuurlijke manier bezig zijn met de Nederlandse taal, met het accent op de intrinsieke motivatie van kinderen en vooral heel veel plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *