3 dingen die je van het liedje Baby Shark kunt leren

Baby Shark net als zoveel andere aanstekelijke (lees: irritante) kinderliedjes, zouden voor de meeste ouders verbannen mogen worden. Toch vindt je kind deze juist geweldig. Heb je je ooit afgevraagd hoe het kan dat je kind dagen, weken, soms zelfs maanden naar hetzelfde kinderliedje kan luisteren, maar na 10 minuten ‘zelf spelen’ roept dat hij of zij zich verveeld? Ik heb de 3 meestvoorkomende redenen voor je op een rijtje gezet.

1. Kinderen houden van herhaling

Dat is niets nieuws natuurlijk. Maar wist je dat kinderen (en volwassenen) van herhaling houden omdat het leuk is om dingen te doen waar je goed in bent en waar je dus blij van wordt?

Herhaling creëert herkenning en vertrouwen en dit begint al in de baarmoeder. Een foetus in het laatste trimester ontwikkelt een voorkeur voor bepaalde smaken, geluiden en geuren. Na de geboorte zie je deze vorm van herkenning terug, in de klanken van de taal, de gezichten van de ouders. 

Kinderliedjes met een voorspelbaar ritme, veel herhaling in de tekst, zijn makkelijk te onthouden en dat geeft een kind zelfvertrouwen. Het gevoel zelf iets te kunnen. Ook hebben kinderen met deze simpele liedjes al heel snel door wat er komen gaat en kunnen ze hierop inspelen. Dit geeft plezier en dat houdt het boeiend.

Eén van de beste manieren om je kind dus iets te leren, is door gebruik te maken van herhaling. Hetzelfde liedje, hetzelfde boek, hetzelfde gesprek. Je kind herkent de woorden, de zinnen en de bewegingen en dat geeft zelfvertrouwen. En dat geeft dan weer de mogelijkheid om een heleboel nieuwe dingen te leren.

Baby Shark op Youtube

2. Kinderen leren met hun hele lichaam

Kinderen houden van liedjes met kleine simpele bewegingen die passen bij de woorden van het liedje. Juist die complete ervaring maakt dat ze er zo enthousiast van worden. Hoe gek dat misschien ook klinkt, maar dit is de basis voor kinderen om op een latere leeftijd hun gevoelens uit te kunnen drukken.

Daarnaast is voor veel kinderen stilzitten een onmogelijke opgave. Eigenlijk is dat ook helemaal niet zo raar. Bewegen is gezond. Beweging zorgt voor meer zuurstof in de hersenen, waardoor kinderen veel beter dingen kunnen onthouden. Daarnaast is beweging ook nog eens hartstikke goed voor de motoriek en de coördinatie en zorgt het voor ontspanning en dus minder stress in het lichaam.

Kinderen weten allang dat je maar weinig leert van stil zitten. Daar kunnen wij als volwassenen nog iets van leren. Dus, zodra dat irritante kinderliedje weer voorbij komt, sta op en doe mee! Je zult zien dat je humeur binnen een minuut compleet is omgeslagen.

En alsof dat nog niet genoeg was, aanstekelijke kinderliedjes zoals Baby Shark, waarbij je gewoonweg wel moet bewegen, activeren ook nog eens beide hersenhelften waardoor er weer duizenden nieuwe verbindingen worden gemaakt. 

Kortom: Bewegen met je hele lichaam is hartstikke gezond en tevens een belangrijke voorwaarde (voor iedereen) om nieuwe dingen te leren en onthouden.

3. Kinderen zijn op zoek naar verbinding

Kinderliedjes zoals Baby Shark, zorgen direct voor verbinding. Grote kans, dat zodra je kind begint met zingen, een ander kind enthousiast mee zingt. Dit is een ontzettend fijn gevoel. Ook leren kinderen hoe ze dingen die ze leuk vinden kunnen delen met anderen om zich heen.

Deze positieve ervaring zorgt er voor dat je kind leert om contact met anderen te leggen. Op een speelse, ontspannen manier samen het liedje zingen en de bewegingen uitbeelden zorgt voor een groepsgevoel. Kinderen willen graag gehoord en gezien worden en ergens bij horen. Wie niet?

Wat is kennis waard, als je er niets mee doet?

Allemaal leuk en aardig, maar je hebt natuurlijk helemaal niets aan kennis als je deze niet toepast. Nu je weet dat muziek, en met name die irritante kindermuziek, ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind, zit er maar 1 ding op: oordoppen in, muziek aan en laat je kind lekker bewegen en zich ontwikkelen!

Bovenstaande kennis hebben wij direct toegepast op onze nieuwste activiteit: ‘Engels 4 Kids’. Aan de hand van aanstekelijke (nieuwe!) liedjes, op een actieve manier de Engelse taal leren. Hoe gaaf is dat? Schrijf je nu in voor onze wachtlijst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *