Hou jij ook zo van kleuren, knutselen en lekker creatief bezig zijn? In deze lessenreeks gaan we samen aan de slag. We maken niet alleen dingen, we gaan ook vooral naar kunstwerken kijken. Je leert allerlei dingen over kleuren en kunst. Wat vind jij heel mooi en wat wil jij echt niet thuis aan de muur zien hangen? Waarom maken mensen eigenlijk kunst? Wist jij al dat kleuren nooit alleen zijn, maar altijd samen? Wil je weten hoe dat zit, doe dan mee met deze lessenserie.

Je leert allerlei begrippen rondom kunst bijvoorbeeld: esthetiek, contrast, compositie, mengen, primaire kleuren, secundaire kleuren, pastel, egaal, etc. Je leert je mening over een kunstwerk te verwoorden en hierin deze begrippen te verwerken. Je leert kunststromingen herkennen door de kenmerken die erbij passen te zien. Je ervaart dat iedereen een eigen mening heeft over wat mooi is en wellicht (als je dit nog niet zo goed kan) leer je hoe je kan reageren op een mening die tegenovergesteld aan jouw smaak is.

Dit kun je verwachten:

Nadat we ons hebben voorgesteld gaan we naar het kleurenwiel kijken. Hierop zien we welke kleuren primair en secundair zijn. Zorg dat je wit papier en kleurpotloden klaar hebt liggen, want we gaan zelf aan de slag om secundaire kleuren te maken. Ook proberen we gebruik te maken van een technieken om lichte en donkere kleuren te tekenen. We bestuderen het werk van Mondriaan en Haring om te kijken welke kleuren zij gebruiken en welke ze naast elkaar zetten.
In de tweede les kijken we naar elkaars kunst. Iedereen mag een kunstwerkje laten zien, het maakt niet uit hoe het gemaakt is. We gaan het hebben over smaak en over je mening geven. Ook gaan we het hebben over concreet en abstract en we kijken naar kunstwerken die goed bij deze begrippen passen. Bijvoorbeeld het werk van Picasso en Rembrandt. Welke kunstwerken vind jij mooi of juist helemaal niet mooi, en vooral ‘waarom vind je dat’?
In de derde les heb je weer wit papier en kleurpotloden nodig. We gaan namelijk kijken naar de betekenis van kleur. Dit is in elk land anders en het is dus heel interessant om te kijken naar de verschillen en de overeenkomsten. In de meeste landen is het namelijk zo dat groen doet denken aan de natuur en rood aan de liefde of aan ‘pas op’ (denk maar aan een stoplicht). Maar kijk eens om je heen, welke kleur hebben andere belangrijke dingen? Zou daar een reden voor zijn? Ook leren we dat kleuren nooit alleen zijn, maar altijd samen.
In de vierde en laatste les tonen we elkaar een zelfgekozen kunstwerk. Misschien heb je die gevonden op het internet, of hangt deze in jouw huis of bij jouw op school. Je vertelt waarom je deze hebt gekozen en wat je er zo mooi, bijzonder of juist vreemd aan vindt. Voordat we deze activiteit afronden gaan we nog even terug in de tijd, om te kijken naar een paar van de allereerste kunstwerken. Waarom maakten mensen eigenlijk kunst? En hebben kunstenaars nog steeds dezelfde reden? 


Juf Kim stelt zich voor..

Waarom maken mensen eigenlijk kunst? Wist jij al dat kleuren nooit alleen zijn, maar altijd samen? Wil je weten hoe dat zit, doe dan mee met deze lessenserie.

Leeftijd

Deze activiteit is geschikt voor jongens en meisjes van 5 t/m 9 jaar.

Dag & Tijd

Zet je naam op onze wachtlijst en je zult als eerste geïnformeerd worden, bij de bekendmaking van de startdatum.

Investering

Een eenmalige investering van 79 euro (inclusief btw) voor 4 lessen.