Weet jij wat je allemaal met woorden kunt doen? Woorden kunnen rijmen, woorden kunnen mooi of grappig klinken, woorden kunnen je van alles laten voelen en zien, woorden kunnen je laten lachen of huilen. Woorden zijn meer dan alleen een paar letters bij elkaar: met woorden kun je spelen en plezier maken. Van woorden kun je verhalen en gedichten maken – en daarmee gaan wij de komende weken aan de slag!

In deze activiteit leer je hoe leuk het is om te spelen met woorden, en hoe je heel veel kunt zeggen met heel weinig woorden. Je leert hoe je met woorden een beeld of gevoel kunt oproepen bij de lezer. Je leert wat de verschillen zijn tussen een verhaal en een gedicht. Je leert over rijm, ritme en stijlfiguren zoals alliteratie, herhaling, contrast, vergelijking en metafoor.

Dit kun je verwachten:

Tijdens deze eerste les stellen we onszelf aan elkaar voor. Daarna gaan we het hebben over gedichten: wat is een gedicht? Wat weet jij van gedichten? Heb jij een lievelingsgedichtje en waarom vind je dat zo mooi? Hierna ga je zelf aan de slag. Je hebt papier nodig en een pen, potlood of stift(en), want we gaan in deze les een woordspin maken, die je gaat gebruiken om een kort verhaaltje te schrijven.
In de tweede les gaan we het hebben over gedichtjes voor speciale (feestelijke) gelegenheden. Hoe schrijf je een leuk of grappig gedichtje voor iemand? Houd dus weer pen en papier bij de hand, want je gaat zelf spelen met woorden!
In de derde les gaan we het hebben over speciale manieren om met woorden te spelen in gedichten (met een moeilijk woord noemen we dat 'stijlfiguren'). We pakken het korte verhaaltje erbij dat je tijdens de eerste les hebt geschreven, en gaan woorden wegstrepen om er een gedicht van te maken.
Een gedicht heeft een andere vorm dan een verhaal. In deze laatste les gaan we je verhaaltje samen omtoveren naar een gedicht, waarin je hetzelfde vertelt maar met minder woorden. We kijken hoe je jouw verhaal kunt veranderen door andere woorden, ritme en rijm te gebruiken. Aan het eind van deze les heb jij iets moois geschreven waar je hoe dan ook trots op mag zijn!

Juf Marise stelt zich voor..

Woorden kunnen rijmen, woorden kunnen mooi of grappig klinken, woorden kunnen je van alles laten voelen en zien, woorden kunnen je laten lachen of huilen. Woorden zijn meer dan alleen een paar letters bij elkaar: met woorden kun je spelen en plezier maken.

Leeftijd

Deze activiteit is geschikt voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar.

Dag & Tijd

Zet je naam op onze wachtlijst en je zult als eerste geïnformeerd worden, bij de bekendmaking van een nieuwe startdatum.

Investering

Een eenmalige investering van 79 euro (inclusief btw).